Kvinne med panikkangst
Panikkangst

Plutselig angst, uten forvarsel, er det vi kaller panikkangst eller panikkanfall. Dette kjennetegnes av et sterkt psykisk ubehag kombinert med for eksempel svimmelhet, uklart syn eller prikking i kroppen. Hjertebank, tungpust, kvelningsfornemmelse, kvalme, svetting og/eller uvirkelighetsfølelse er andre symptomer. Panikkangst er en skremmende opplevelse som man husker veldig godt i ettertid. Det er normalt å få katastrofetanker om at man blir gal, mister kontroll eller kan komme til å dø, men det skjer ikke.

Første gang man opplever panikkangst, har man som regel ingen anelse om hvorfor den kommer. Mange opplever at de ikke forstår hva det handler om før de har snakket med psykolog. Ofte avdekkes det en forhistorie med langvarig stress, belastninger eller påkjenninger, som mellommenneskelige konflikter privat eller på jobb. Andre ganger er det mer diffust hva anfallet kan handle om. Men det er alltid en forklaring.

Behandling av panikkangst har som mål og finne ut av hva den handler om, og hva det er kroppen din prøver å fortelle deg. Opplevelser og hendelser i en hektisk hverdag kan ha en betydning for oss som fort går oss hus forbi. Når vi ikke henger med mentalt på hva ting og hendelser betyr, så sier kroppen fra. Kroppen din ønsker balanse, harmoni og likevekt, og desto mer den ønsker det, desto mer brutalt kan den gi deg beskjed om det. Opplever du panikkanfall, så bestill time, og oppdag hvordan du kan hjelpe kroppen din med å finne en vei ut av angsten.

ANDRE TILSTANDER