Illustrasjon av fobier
Fobier

Fobier beskriver tilstander med sterk angst eller aversjon for et konkret objekt, situasjon eller tanke. Denne angsten er overdrevent stor i forhold til den faktiske trusselen. Hva som trigger reaksjonene varierer fra person til person, men de mest klassiske fobiske angstreaksjoner blir trigget av høyder, trange rom, flyreiser, tannlege, blod, forskjellig typer dyr, eller tanker om bestemte hendelser, ord eller minner.

Fobier er forbundet med en så sterk angst eller aversjon at det kan medføre betydelige praktiske problemer og begrense livskvaliteten. Vi kan gjøre alt vi kan for å unngå situasjoner, som for eksempel å gå til tannlegen, og helle leve med de smertene det kan medføre. Et annet eksempel er at vi på grunn av frykt for trange rom, ikke søker på visse jobber, fordi det vil innebære å ta heis eller fly, og privat kan vi unngå å reise med fly til visse destinasjoner vi egentlig kunne ønske oss å besøke. Vi kan også ha fobi for visse ord, for eksempel “kreft”. Vi kan dermed bli anspent og fremtre usikre i samtaler med andre som ikke nødvendigvis har med helse å gjøre.

Personer som har fobier er ofte bevisst de livsbegrensende konsekvensene fobien deres har. Disse personene kan oppleve utilstrekkelighetsfølelse, redusert selvtillit, og perioder med depresjon og misfornøydhet med seg selv.

Samtaler om fobisk angst med psykolog kan være tilstrekkelig for at angsten avtar betraktelig, og at hverdagen blir lettere. Behandling av fobier består av en kombinasjon av å utvide perspektivet på hva angsten egentlig handler om, og eksponering for det vi er engstelig for. Med slik behandling vil objekter, situasjoner eller ord få en annen mening eller betydning tidligere. Disse objektene, situasjonene eller ordene vil derfor ikke trigge den fobiske angsten eller aversjonen og være livsbegrensende lenger.

ANDRE TILSTANDER