Hemmeligheten som voksne har glemt

 In blogg

Hva er hemmeligheten som voksne har glemt? Husker du når du var et lite barn; fascinasjonen og gleden av å se en sommerfugl fly over hodet på deg, og undringen over følelsen av vått gress

[…]

Husker du når du var et lite barn; fascinasjonen og gleden av å se en sommerfugl fly over hodet på deg, og undringen over følelsen av vått gress under de bare føttene dine?

Når du tenker på det å være nysgjerrig, så er det kanskje et nydelig, lite barn, en energisk valp eller kattunge som du ser for deg. Men, nysgjerrighet er viktig for folk i alle aldre. Dersom vi mister vår fascinasjon for livet og tenker på hverdagen vår som den samme gamle greia, eller vi ikke lenger syns at mysteriene som omgir oss er spennende, hvordan kan vi da leve livet fullt ut?

Hvis vi beholder den barnslige magiske tankegangen vår, kan vi oppdage ubegrensede aspekter av skjønnhet og verdi i verden, selv som voksne. Ta en titt opp på himmelen når det er fullmåne og tillat deg selv å undres over hvorfor månen er så lys og vakker.

Denne entusiastiske innstillingen av nysgjerrighet og oppriktighet er det som trengs for å kultivere, både vårt forhold til andre, og til oss selv.

Hemmeligheten som innebærer å vedlikeholde den barnslige tankegangen vår er ikke lett. Hvis du prøver, er det ingen tvil om at du vil komme til å møte på personlige frustrasjoner. Men, så lenge du er villig til å akseptere at det er mulig å komme i kontakt med ditt sanne barnslige jeg, så vil du oppdatere forholdet til skjønnheten og verdien som finnes inni deg.

Historien om Martin

Martin, dette er ikke hans ekte navn, en av pasientene mine, illustrerer hvordan vi kan takle utfordringer som møter oss i livet, ved å se på dem med samme begeistring som vi hadde når vi var barn.

Martin valgte å oppsøke veiledning etter å ha hatt det tøft på jobb en periode. Av og til klarte han å overbevise seg selv om at han kun var 25 år og hadde en utrolig fremtid foran seg, men det skulle ikke mye til for å vippe han av pinnen. Han hadde en helt grei jobb i et bra advokatfirma, en jobb som mange av vennene hans beundret.

Martin trodde at han gjorde sitt beste på jobb og at jobben han gjorde var mer enn bra nok. Men så en dag ba sjefen hans om en samtale etter personalmøtet. Han så Martin rett inn i øynene og sa at jobben han gjorde ikke var bra nok.

Martin var så oppskaket over tilbakemeldingen at han ble demotivert for å stå opp og gå på jobb om morgenen. Plutselig var selvtilliten hans veldig lav, og han følte seg nedfor og uverdig.

Da jeg møtte Martin på kontoret var førsteinntrykket en sterk, ung og intelligent mann med evne til å artikulere seg. Det Martin ikke visste, var at terapeuten hans selv hadde hatt sine livsutfordringer når han som ung mann slet med alvorlig stamming. I den tiden var min evne til å holde fast på nysgjerrigheten, spesielt i forbindelse med det å ville oppdage og forstå min verdi og mitt potensial, det som hjalp meg med å komme over mine utfordringer. Nysgjerrigheten min, som jeg fremdeles hadde, gjorde at jeg lyttet til Martins historie med ivrig oppmerksomhet. Disse empatiske ferdighetene hadde banet vei for karrieren min som terapeut. Nå, mange år senere, kunne jeg dele hva jeg hadde lært, med Martin i terapien.

Med innlevelse spurte jeg om det var noe i livet han anser som viktig og verdifullt, som var fraværende. Martin ble stille, som om han kjente etter hva det kunne være. Etter en stund stillhet kommenterte jeg spørrende, om han trodde fortvilelsen hans kunne ha med det gjøre. Martin så på meg, og sa, “sånn har jeg aldri tenkt før”.

I den første timen vår sammen forstod Martin allerede noe essensielt og revolusjonerende i disse spørsmålene. “Når jeg tenker sånn så er det jo håp for meg likevel.” Og jeg kunne si bekreftende; “Absolutt!”.

Martins nysgjerrighet om sitt indre gjorde at han var åpen for å lære.

Hva er hemmeligheten Martin hadde å lære?

At det er viktig å utvide komfortsonen sin.

Faktisk så er det å være ukomfortabel noe som setter igang vekst. I timene som fulgte, oppdaget Martin at nedturen hans, samt de fysiske symptomene, var tegn på at han måtte henge med sitt potensial, og ta grep. Det var tegn på ressurser i han.

Det kan være at sjefen til Martin var streng med han, men dette var ikke en situasjon som Martin ikke kunne takle. Å jobbe gjennom denne nedturen krevde simpelthen at Martin forandret filosofi. Han klarte å se de negative følelsene som signaler på at personlig arbeid var påkrevd for å oppnå sitt potensial. På den måten kunne han bli den beste versjonen av seg selv.

Martins nye selvinnsikt var at jo flere utfordringer han møtte og taklet, desto flere positive opplevelser ville han kunne legge til grunn for suksess med sin karriere. Dette gjaldt også forholdet hans til andre personer, og viktigst av alt, med seg selv.

I livets utfordringer og kriser ligger det muligheter for å endre tankegangen vår. Der ligger også muligheter for å forstå at livet trekker oss fremover gjennom emosjonelt ubehag. Det er en naturlig refleksjon av vårt potensial og våre ferdigheter, mer enn av mangler og utilstrekkelighet.

Ikke glem hemmeligheten – fortsett å være nysgjerrig. Se opp på månen og spør deg selv om hva livet vil med deg. Undre deg like mye over ditt indre som sommerfuglen som flyr over deg. Se på utfordringene dine som noe positivt, som kan tilføre deg kreativ kraft og fordeler i livet.

Fokusert refleksjon om deg selv i lys av ditt potensial og dine muligheter vil gi deg inspirasjonen som trengs for å bli tilfreds med prestasjonene dine. Dette gjelder også i stor motgang, akkurat slik som Martin fikk til. Ikke glem hemmeligheten som mange voksne har glemt!

ANDRE ARTIKLER